Facebook pagina Steamz
LinkedIn pagina Steamz
Twitter pagina Steamz
YouTube pagina Steamz
Instagram pagina Steamz

Hoe je ervoor zorgt dat een kandidaat na het sollicitatiegesprek NIET bij je wil komen werken :).

1. Een horror-wachtkamer creëren 

Als je van de receptie begrijpt dat de kandidaat is gearriveerd (een kwartier te vroeg, wat overdreven he), kun je ‘m best nog even laten wachten. Je hoeft niet gelijk klaar te staan toch? Mocht je een klein kamertje hebben waar al jaren niet is schoongemaakt en de lamp kapot is, leid de kandidaat dan eerst nog even daarnaartoe. Na een half uur mag je hem halen, als hij onder het stof zit en moet wennen aan het licht als je de deur open doet (als de kandidaat er überhaupt nog zit).

2. Geen drinken aanbieden

Is ook gedoe. Koffie, er iets in? Thee, welk smaakje? Dan moet je dat weer gaan maken als de kandidaat net in zijn stoel is gezet. Na de lange autorit hiernaartoe en het vragenvuur dat er aan gaat komen, is een droge mond onvermijdelijk. Maar eerlijk is eerlijk: drinken halen kost tijd, geld en moeite, en dat alles wil je zo veel mogelijk indammen voor dit onbelangrijke gesprek. 

3. De kandidaat direct doorzagen

Op het moment dat de kandidaat met z’n billen de stoel raakt, aftrappen met deze vraag: dus, vertel maar eens; waarom zouden wij jou moeten aannemen? Vergeet niet je armen over elkaar heen te slaan en over het randje van je bril naar de kandidaat te kijken. (Als je geen bril hebt, is dit wel dé gelegenheid om te doen alsof).

4. Verkeerde conclusies trekken

Hoe zat het ook alweer, de eerste indruk maak je in de eerste 6 seconden toch? Daarna weet je het eigenlijk al. Met een slechte start ben je dus afgeschreven. De rest van de afgeraffelde 20 minuten zijn dan meer een formaliteit. Jammer dat het nu Corona is, want anders had je ook de handdruk nog om op af te gaan. 

Positief kan natuurlijk ook: als iemand dezelfde stamkroeg blijkt te hebben en ook in zijn vrije tijd blijkt te tennissen, mag je in je handjes klappen. Laat die moeilijke vragen maar achterwege. We hebben hem!!!! Want die klik om buiten werktijd een biertje samen te kunnen drinken is belangrijker dan de kwaliteiten die belangrijk zijn voor de uitvoering van de functie, toch? 

5. Alleen maar over jezelf praten

Begin met jezelf voorstellen en dan direct ook iets meer vertellen over het bedrijf, zeg maar vanaf de eerste dag dat je het idee had voor jezelf te beginnen tot dit moment. Laat alle informatie waar de kandidaat precies niets aan heeft voorbijkomen. Vertel ook even over de werknemers die weg zijn gegaan, en over de businessplannen die niet succesvol waren. Op het moment dat een kandidaat antwoord geeft op die ene vraag die je tussendoor stelt, probeer dan ook daar een haakje te vinden om de aandacht weer zo snel mogelijk op jouw verhaal te vestigen. 

6. Mailtjes en telefoontjes beantwoorden tussendoor

Werk gaat door. Het is niet dat de tijd stilstaat als er sollicitatiegesprekken plaatsvinden. Dat snapt een kandidaat wel toch? Je telefoon op stil zetten is wel erg achterhaald. Stel dat het een belangrijke klant is? Hou dan ook vooral je telefoon in de gaten en kijk regelmatig even op je horloge. En als je denkt aan iemand die je nog moet bellen: nu is het moment!!  

7. Meteen een contract aanbieden

Dit is net zoiets als je date na het eerste afspraakje vragen om te trouwen. En gelijk ook even de papieren te tekenen. Als je dit doet na het eerste gesprek bereik je gegarandeerd je doel. Waarschijnlijk probeert de kandidaat het addertje onder het gras te vinden of nog even in alle hoeken op zoek te gaan naar de candid camera. 

8. Het verkeerde cv voor je neus

Het beste kun je dit gesprek (naast lezen van deze blog) níet voorbereiden. Probeer met zo min mogelijk informatie over de kandidaat het gesprek in te gaan. Mocht je je hier niet prettig bij voelen, laat dan het cv liggen van de vorige kandidaat. Annemiek zal toch niet heel erg beledigd zijn als je haar Amber noemt? Dat begint toch ook met een A..?

Als je nog even met de kandidaat naar buiten loopt en hem/haar vervolgens hoort bellen: “mam, dit was echt het ergste gesprek dat ik ooit heb meegemaakt” kun je juichend en met confetti teruglopen naar je werkplek. Zo, weer iemand er met man en macht van weerhouden bij je te komen werken.

Heb jij nog aanvullingen? Stuur een mailtje naar gabie@steamz.nl en we maken er een vervolg blog van!


Niet gevonden wat je zoekt?

Staat jouw vacature er niet tussen? Dat hoeft geen probleem te zijn. Laat ons jouw ambities en wensen weten en we vinden alsnog de match voor jou.

Upload jouw CV

Steamz gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.