Een bad hire: definitie, verborgen kosten en strategieën

Image

In de hectiek van het ondernemerschap, komt het wel eens voor dat je in de snelheid van het moment een nieuwe medewerker aanneemt. Je hebt dringend iemand nodig om de vertrekkende medewerker te vervangen, of simpelweg omdat de druk hoog is en de tijd beperkt.Je hoopt op het beste, maar diep van binnen twijfel je op dit de juiste keuze is. 

Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal wel eens een aaname gedaan waarbij je je afvroeg of er niet iemand beter beschikbaar was. Deze situatie pakt zelden uit tot een ‘great hire’. In het ergste geval resulteert het zelfs in een ‘bad hire’. Maar hoe definiëren we een bad hire en hoe kunnen deze kostbare fouten worden voorkomen?

Wat is een 'Bad Hire'?

Een 'bad hire' is een medewerker die om diverse redenen niet aan de verwachtingen van de organisatie voldoet. Deze kenmerken zijn typisch voor een 'bad hire':

Je hebt geen keuze: je neemt afscheid van de nieuwe medewerker. En dan een confronterende vraag. Wat heeft deze bad hire je gekost?

De echte kosten van een bad hire.
De impact van een 'bad hire' strekt zich uit tot ver voorbij de directe kosten

 1. Wervingskosten: De tijd en middelen besteed aan het vinden, interviewen, en beoordelen van kandidaten kunnen aanzienlijk zijn. Bij een 'bad hire' ben je deze investering kwijt en moet je het hele proces opnieuw starten.
 2. Opleidings- en inwerkingskosten: De tijd en middelen besteed aan het opleiden van een nieuwe medewerker zijn aanzienlijk. Als deze persoon vertrekt of niet voldoet, zijn deze investeringen verloren.
 3. Verlies van productiviteit: Het duurt even voordat een nieuwe medewerker volledig productief is. Een 'bad hire' kan de productiviteit van het hele team beïnvloeden, wat resulteert in misgelopen omzet en verstoringen.
 4. Impact op teamsfeer: Een niet passende medewerker kan leiden tot frustraties en conflicten binnen het team, wat de moraal en daarmee de productiviteit verlaagt.
 5. Klanttevredenheid en reputatieschade: Fouten, slechte klantenservice, of inefficiënties kunnen klanten wegjagen en de reputatie van je bedrijf schaden.
 6. Juridische kosten: In het ergste geval kan het ontslaan van een 'bad hire' leiden tot juridische procedures, wat zowel kostbaar als tijdrovend is.

De kosten van een 'bad hire' worden door verschillende bronnen geschat op een bedrag dat kan oplopen tot 2,5 tot 3 keer het jaarsalaris van de betreffende positie. Dit omvat zowel de directe als indirecte kosten en benadrukt hoe een foute aanname verder reikt dan alleen de initiële kosten.

Is een bad hire per definitie een bad person? 

Nee, niet per se. Soms is het simpelweg de verkeerde persoon op de verkeerde plek. Het kan zijn dat iemand die uitblinkt in verdediging, in de aanval is gezet. De fit is essentieel. Ook kan het gaan om onduidelijke verwachtingen, of onvoldoende ondersteuning vanuit de organisatie. 

De oplossing
Al deze tijd, energie en kosten, waarschijnlijk kijk je hier als ondernemer met pijn in je hart op terug. Je hebt nu ervaren welke impact een bad hire heeft op je organisatie (en waarschijnlijk ook op jou als mens); dit wil je niet nog een keer. Je zou willen dat je meer tijd en aandacht had besteed aan het proces van aanname. 

Wat kun je doen om een bad hire te voorkomen? 
Voorkomen is beter dan genezen. Een doordachte aanpak van het wervingsproces kan veel problemen voor zijn.

 1. Verfijn je wervingsproces: Zorg voor een duidelijke omschrijving van de rol en de vereiste vaardigheden.
 2. Culturele fit: Besteed aandacht aan de persoonlijkheid en waarden van de kandidaat, naast de technische vaardigheden.
 3. Grondige screening: Voer uitgebreide interviews uit en check referenties zorgvuldig.
 4. Realistische verwachtingen: Zorg voor duidelijke communicatie over de rol en verwachtingen aan beide kanten.
 5. Ondersteuning en inwerkperiode: Bied voldoende ondersteuning tijdens de inwerkperiode om de overgang te versoepelen.

Samenwerking met Steamz

Bij Steamz begrijpen we de complexiteit van het wervingsproces en de impact van een 'bad hire'. Onze expertise en persoonlijke aanpak zorgen ervoor dat je niet alleen de juiste vaardigheden in huis haalt, maar ook iemand die naadloos past binnen de cultuur en visie van jouw bedrijf. Wij nemen de tijd om zowel jou als de kandidaten echt te leren kennen, waardoor de kans op een succesvolle match aanzienlijk toeneemt.

Een 'bad hire' kan een pijnlijke en kostbare ervaring zijn, maar met de juiste strategieën en ondersteuning kan het risico geminimaliseerd worden. Laat Steamz je helpen om de juiste keuzes te maken voor jouw team en toekomst.

Kies voor kwaliteit, kies voor Steamz.

Deel artikel: