Recruitment zelf doen of uitbesteden? Een belangrijke keuze voor groeiende bedrijven

Image

Staat jouw bedrijf op het punt om te groeien of personeelsverloop te vervangen? Dan sta je voor een belangrijk kruispunt: ga je de werving en selectie zelf doen, of besteed je dit proces (gedeeltelijk of volledig) uit? In deze blog bespreken we overwegingen die je helpen bij deze beslissing.

Zelf recruitment beheren

Het lijkt misschien logisch om zelf de recruitment te beheren; wie kent jouw bedrijf immers beter dan jij? Toch is de realiteit vaak complexer dan verwacht. Recruitment vraagt om specifieke kennis, toegang tot de juiste tools, en niet te vergeten; een aanzienlijke tijdsinvestering.

Kennis
Het succesvol aantrekken van nieuw talent vereist kennis van de arbeidsmarkt. Waar bevindt de doelgroep zich? Hoe enthousiasmeer en activeer je het potentiële talent om te solliciteren op jouw vacature? Wat zijn de vragen die je stelt om te achterhalen welke kandidaat het succesvolst gaat zijn op de lange termijn? Welke andere selectietools, zoals assessments en businesscases, zet je in om tot de juiste keuze te komen?


Tools
Om je vacature in de schijnwerpers te zetten heb je toegang nodig tot vacaturebanken die aansluiten bij jouw doelgroep. Daarnaast wil je ook latent werkzoekenden (de grootste groep) bereiken door de inzet van sourcing tools en advertenties op social media of Google. Een Applicant Tracking System (ATS) helpt om sollicitaties efficiënt te verzamelen en te beheren.


Tijd
De tijd die nodig is om een vacature te vervullen wordt vaak onderschat. Zonder de juiste kennis en tools kan dit proces, als je het goed wilt aanpakken, oplopen tot 40-80 uur per vacature, afhankelijk van de complexiteit, de beschikbaarheid van kandidaten en de ervaring van de personen die bij het recruitmentproces betrokken zijn.


Kosten
Directe kosten zoals advertentiekosten en de aanschaf van tools komen kijken bij recruitment in eigen beheer. Daarnaast zijn er indirecte kosten zoals gemiste kansen, inefficiënties in andere bedrijfsprocessen. Als je vacature lang open staat heeft dit invloed op de caseload van het team en kwaliteit van je dienstverlening. Een verkeerde aanname kan bovendien riskant zijn en op lange termijn meer kosten met zich meebrengen. Meer hierover lees je in deze blog.

 

Voordelen van Recruitment uitbesteden

Expertise van recruitmentpartner
Een recruitmentbureau heeft toegang tot een breed netwerk van potentiële kandidaten, brengt waardevolle ervaring en marktkennis met zich mee. Daarnaast is er synergie/gezamenlijke kennis bij een recruitmentbureau.


Efficiëntie en effectiviteit
Door het proces uit te besteden kun je je richten op je kernactiviteiten terwijl het bureau de tijdrovende taken overneemt. Recruiters kunnen het wervingsproces sneller doorlopen, waardoor de tijd tot het invullen van een vacature afneemt. Dit minimaliseert de impact van een openstaande positie op jouw bedrijfsvoering.


Kosten
Hoewel de kosten voor het uitbesteden van recruitment initieel hoger kunnen lijken (20-25 procent van het jaarsalaris als bemiddelingsfee, een vaste prijs afspraak of een uurtarief.) worden deze vaak gecompenseerd door de snellere invulling van vacatures en de afname van verborgen kosten zoals inefficiënties en het risico op foute aannames. Hierbij is het wel belangrijk dat je uitbesteed aan de juiste professional. Meer weten over de opties die je hebt als je recruitment (deels) uitbesteed? Lees onze blog ‘opties voor het uitbesteden van je recruitment’.

Conclusie: wanneer zelf doen of uitbesteden?

Stel jezelf de volgende vragen om te beslissen:

  1. Maken mensen het verschil in mijn organisatie? Oftewel: is het succes van mijn bedrijf afhankelijk van de juiste mensen op de juiste plek? Ja → dan is recruitment een essentieel bedrijfsproces. Ga door naar vraag 2. Nee? Ga dan door naar vraag 3.
  2. Heb ik de nodige kennis, tools en tijd om dit proces de aandacht te geven die het verdient? Nee → dan is uitbesteden de beste keuze. Is het antwoord 'ja'? Dan kun je het zelf oppakken.
  3. Kan ik met zo min mogelijk inspanning en investering zelf aan sollicitanten komen? → dan kun je het prima zelf doen. Kun je toch advies gebruiken? Plan eenvoudig een gratis adviescall in met onze experts via deze link.

Bij Steamz geloven we dat recruitment té belangrijk is om ‘erbij te doen’. Ons advies is dan ook om recruitment alleen zelf te doen als je zelf de tijd, kennis en tools hebt om hier op een goede manier mee aan de slag te gaan.

Ga je voor uitbesteden? Dan zijn er nog verschillende opties. De voordelen van recruitment uitbesteden zijn er namelijk alleen als je hier de juiste partner in kiest. Ontdek in deze blog de beste optie voor jou.

Meer leesvoer?

Deel artikel: