Facebook pagina Steamz
LinkedIn pagina Steamz
Twitter pagina Steamz
YouTube pagina Steamz
Instagram pagina Steamz

10 tips om je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek

Hoe maak je een goede eerste indruk en hoe bereid je je daarop voor?

Op het moment dat je op gesprek mag komen, ben je in ieder geval op papier al interessant genoeg bevonden. Nu wil jouw potentiële werkgever nog graag weten wat voor persoon er achter het CV schuilt. Net als dat het voor jou belangrijk is om een passende baan te vinden, zoekt de werkgever de meest geschikte kandidaat. Hoe maak je een goede eerste indruk? En in hoeverre kun je je daar nou nog op voorbereiden?

  • Check your Personal Brand: Google jezelf, dat gaat een werkgever immers ook doen. Pas pagina’s aan die in Google informatie tonen waarvan jij niet wilt dat het openbaar is.

  • Denk van tevoren na over de dresscode bij dit (type) bedrijf. Draag kleding die past bij de sfeer van het bedrijf. Overdressed is beter dan underdressed. Twijfel je nog? Neem gerust contact met ons op voor advies!

  • Verdiep je in de functie, het bedrijf en de personen met wie je het gesprek hebt. Bedenk van tevoren welke indruk je wilt achterlaten.

  • Denk na over de antwoorden die je gaat geven op de standaard vragen – denk aan: Waarom wil je hier werken, wat zijn je sterke en zwakke punten, waar zie je jezelf over vijf jaar.

  • Stel van tevoren zelf ook vragen op die je van de organisatie wilt weten. Het is belangrijk dat jij een goed beeld krijgt van je potentiële werkgever. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat het ons weten!

  • Een tijd geleden hadden we je geadviseerd een stevige handdruk te geven, op het moment dat je wordt opgehaald. Met de nieuwe 'anderhalve meter samenleving' wordt dit iets lastiger. Probeer toch op een andere manier het contact te maken; maak oogcontact, toon interesse en straal enthousiasme uit. Het is voor iedereen even wennen elkaar geen hand te geven, door het daarover te hebben, heb je direct een ijsbreker te pakken. 

  • Bereid een Personal Pitch voor: men wil jou tijdens het gesprek beter leren kennen. Met een sterk, duidelijk en krachtige persoonlijke introductie straal jij meer zelfvertrouwen uit.

  • Neem rustig de tijd voor het beantwoorden van een onverwachte vraag. Dat is heel normaal. 

  • Geef nooit tijdens het sollicitatiegesprek kritiek op je huidige/vorige baas, want je verliest er zelf sympathie mee.

  • Employers don't bite: Probeer jezelf een ontspannen houding te geven: dit wordt een leuk gesprek! Wees jezelf. Het is een open deur, maar je komt juist meer ontspannen over als je niet de hele tijd aan allerlei zelfbedachte strategieën hoeft te denken.


Niet gevonden wat je zoekt?

Staat jouw vacature er niet tussen? Dat hoeft geen probleem te zijn. Laat ons jouw ambities en wensen weten en we vinden alsnog de match voor jou.

Upload jouw CV

Steamz gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.