General Intelligence Assessment (GIA)

Het inzetten van assessments helpt het selectieproces te verbeteren en brengt je dichter bij de geschikte kandidaat. Twee voorbeelden van assessments die je helpen bij het maken van de juiste recruitment beslissing zijn de General Intelligence Assessment (GIA) en Persoonlijke Profiel Analyse (PPA).

Bij Steamz is het mogelijk om deze assessments af te nemen. Daarnaast zijn onze consultants gespecialiseerd in het afnemen en begeleiden van beide assessments en officieel GIA en PPA gecertificeerd.

Wat is een General Intelligence Assessment (GIA)?

De General Intelligence Assessment (GIA) is een capaciteitentest en meet het leervermogen van een persoon op 5 belangrijke gebieden: perceptiesnelheid, redeneren, cijfersnelheid en accuratesse, woordbetekenis en ruimtelijk inzicht.

De GIA duurt ongeveer 40 tot 45 minuten bestaande uit vijf online tests van eenvoudige cognitieve vaardigheden. Cognitieve vaardigheden zijn onder meer geheugen, intelligentie, taal en concentratie. De GIA laat dus zien in hoeverre iemand in staat is om informatie en kennis op te nemen en te verwerken.

Een General Intelligence Assessment geeft inzicht in:

 meten van het mentale vermogen, inclusief probleemoplossing en aanpassingsvermogen;
 begrijpen hoe iemand zich middels training kan ontwikkelen;
 potentiële leiders identificeren die veranderingen in gang kunnen zetten;
 nagaan of medewerkers voldoende worden uitgedaagd.

Hoe kan een GIA jou helpen?

De testen worden vooral in de volgende drie gebieden gebruikt:

 1. Selectie
  Organisaties kunnen de prestaties van hun medewerkers verbeteren en doeltreffender functioneren door de meest geschikte werknemer te selecteren. Met behulp van psychometrische testen kunnen organisatorische vaardigheden, trainingsmogelijkheden doeltreffendheid voor de functie geëvalueerd worden. 
   
 2. Begeleiding
  De General Intelligence Assessment kan worden ingezet bij coaching, loopbaanbegeleiding en carriererichtlijnen. De objectieve evaluatie van iemands natuurlijke aanleg (persoonlijkheid, capaciteit, etc.) kan bijdragen tot een grotere zelfkennis van de kandidaten waardoor een weloverwogen beslissing kan worden genomen op basis van deze informatie. De GIA kan op vaardigheden wijzen die in andere functies vereist zijn waarin de persoon eventueel geïnteresseerd is en aanleg voor heeft. 
   
 3. Ontwikkeling
  Testen om zichzelf te evalueren kunnen een bijdrage leveren aan zelfkennis zodat mensen hun potentieel kunnen maximaliseren en zichzelf en anderen beter begrijpen. Psychologische testen tonen aan waarin iemand sterk of zwak is en vormen een basis om een persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen.