Focus: Hoe krijg je meer gedaan op een werkdag…

  • 4 minuten

Image

We willen het allemaal: zo veel mogelijk gedaan krijgen, in zo weinig mogelijk tijd. Om het maximale uit je werkdag te halen, heb je focus nodig. Maar dat valt nog niet mee. In een tijd waarin onze spanningsboog steeds korter wordt door alle prikkels die we krijgen van social media, lijkt onze focus soms ver te zoeken. Maar geen zorgen: wij helpen je een handje op weg.

Hoe werkt focus eigenlijk?

De letterlijke definitie van focus is “het punt waarop de meeste aandacht is gericht”. Dat is waar het allemaal begint; met aandacht. Maar onverdeelde aandacht hebben valt nog niet mee. Voor je het weet wordt jouw aandacht getrokken door je overvolle mailbox, de rinkelende telefoon, die irritante reclame op de radio en de luidruchtige collega’s die staan de kletsen bij het koffiezetapparaat. Als je het zo opsomt, zijn dat stiekem best veel prikkels. Niet zo gek dus dat je moeite hebt om je aandacht erbij te houden.

Geen zorgen; je bent niet de enige. Bijna twee derde van werkend Nederland heeft namelijk moeite met zich te concentreren op het werk. We vroegen het onze volgers op LinkedIn: “Wat is voor jullie het belangrijkste om je goed te kunnen concentreren op werk?”.

42%

Werkt het liefst met een koptelefoon op

27%

Creëert graag een opgeruimde werkplek

15%

Kan het beste zijn of haar telefoon uitzetten

Het overgrote deel van onze stemmers kan dus het beste focussen met een lekker muziekje op. Maar er zijn meer trucs om je focus te vergroten. Wij zetten er vijf voor je op een rijtje.

1. Start met “focusuurtjes”

Eén van de dingen die je kunt doen om geconcentreerd te kunnen werken, is het inzetten van focusuurtjes. Kies voor één of meerdere momenten in de week, waarvan jij weet dat je dan het meest gefocust bent. Dit kan bijvoorbeeld ‘s ochtends zijn als je net begint aan je werkdag, maar ook bijvoorbeeld net na de pauze. Zo zorg je een paar uur in de week voor zo min mogelijk afleiding en creëer je een rustige werkplek zodat je in alle stilte door kan knallen. En niet vergeten: communiceer dit ook naar jouw collega’s en zet al je notificaties op je telefoon en laptop uit.

 

2. Doe één ding tegelijk

Volgens universiteitshoogleraar Paul Kirschner bestaat er niet zoiets als multitasken. Hij vertelt dat we simpelweg geen twee dingen tegelijk kunnen doen als we daarover moeten nadenken. Ons brein kan namelijk maar op één ding tegelijk focussen. Wanneer je steeds schakelt tussen verschillende taken, beïnvloeden die elkaar. Stel je eens voor; je schrijft iets voor werk en tussendoor krijg je een mailtje die je beantwoordt. Dit (terug)schakelen 
kost tijd en brengt fouten met zich mee. Door dingen dus één voor één met volle aandacht te doen bespaar je tijd, raak je minder afgeleid, werk je sneller en bespaar je dus energie.

 

3. Breng je ogen tot rust, gebruik een blauw licht filter!

Als je tijdens jouw werk veel tijd doorbrengt achter je beeldscherm, worden je ogen regelmatig blootgesteld aan blauw licht; oftewel kunstlicht van je computer, mobiel of tablet. Dit zorgt voor overbelasting van de ogen en verminderde productiviteit. De oplossing? Een blauw licht filter bril óf blauw licht filter die je kunt installeren op je mobiel of laptop. Zo wordt het blauwe licht geblokkeerd, waardoor je minder last hebt van vermoeide ogen én je je dus beter kan focussen. 

4. Kies de juiste muziek

Ja het is echt waar: het draait om de juiste muziek op het juiste moment tijdens jouw werkdag. Dit helpt je om slimmer, sneller, harder, relaxter, creatiever of dus met een grotere concentratie te werken. Uit onderzoek blijkt dat stilte de beste muziekkeuze is wanneer je gefocust wilt werken. Ook is het het allerbeste om vlak vóórdat je aan je focustaak begint, nog even wat achtergrondmuziek op te zetten en deze pas uit te zetten als je echt aan je focusuurtje begint. Dit zorgt dat je hersenen als het ware ‘wakker worden’ wanneer een onbewust doorlopend achtergrond plotseling verdwijnt. Jouw hersenen zien dit namelijk als een signaal om in focusmodus te komen.

Heb je niet de luxe om in stilte werken? Dan kan muziek wel helpen om minder afgeleid te worden van allerlei achtergrondgeluiden. Uit verschillende studies komen drie soorten muziekjes: Ambient noise, Barokke klassieke muziek en muziek met 60 of 70 beats per minute. 

5. Nog steeds afgeleid? Probeer meditatie!

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig mediteren positieve effecten heeft op je geheugen en concentratievermogen. Al heb je nog zo’n leuke baan, werk brengt vaak (onbewust) stress met zich mee. Je gaat sneller ademen en raakt uiteindelijk na een lange dag uitgeput.

Ook op de werkvloer kun je mediteren zonder dat je in kleermakerszit met je ogen dicht achter je bureau hoeft te zitten. Met vijf minuutjes per dag kom je al een heel eind. Zo creëer je een kleine rustmomentje tussendoor en oefen je constant met het uitschakelen van je gedachtes; iets wat enorm behulpzaam is voor je concentratie.  

Deel artikel: