Focus Aan-Uit: krijg meer gedaan in een wereld vol afleiding

Image

Het idee dat je de hele dag super druk bent, maar aan het einde van de dag ontdekt dat er eigenlijk niet veel uit je handen is gekomen. Je bent wel aan het werk. Je start veel nieuwe taken. Maar aan het einde van de dag heb je geen voldaan gevoel. Wel een vol hoofd. Herkenbaar?

In deze blog nemen we je mee in het fenomeen focus: de oplossing om wél met een voldaan gevoel naar huis te gaan

style-element

Bij Steamz draait het niet alleen om hard werken, maar ook om slim werken. We houden bij hoeveel uur we werken voor welke projecten. Dat brengt ons waardevol inzicht. Wat doe ik op een dag? Hoe veel tijd besteed ik aan een taak? En wat bleek? De productiviteit kon en moest beter. We beseften dat simpelweg meer uren maken niet altijd de sleutel is tot verbeterde prestaties. Benieuwd welke eerste stap we naar meer focus hebben gezet die ook voor jouw organisatie kan helpen? Dat lees je verderop in deze blog.

 

Grip op focus

Grip op focus

Mark Tigchelaar, neuropsycholoog en auteur van het boek: Focus Aan-Uit, laat in zijn boek aan de hand van nieuw wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden uit de praktijk zien hoe je grip krijgt op focus. Het effect: weerbaarder tegen stress, productiever en meer aanwezig zijn in het hier en nu.

Bij Steamz passen we zijn praktische tips toe en het helpt ons nu al met rust, overzicht en controle. We zijn er zo enthousiast over dat we graag onze kennis delen. Dit gunnen we iedereen! Voor het geval jij je (nog) niet kunt focussen op het lezen van een heel boek, nemen wij je in kleine stappen mee. De komende weken delen we in fases de meest relevante informatie uit het boek, praktische handvatten, aangevuld met onze eigen ervaringen. Met als doel: meer uit je (werk)leven te halen.

1 op de 7 mensen heeft last van burn-outachtige klachten

We leven in een wereld vol afleiding. De hoeveelheid prikkels die dagelijks op ons afkomt, is sinds de jaren tachtig vervijfvoudigd en staat inmiddels gelijk aan 174 kranten per dag. Niet zo gek dat we steeds meer moeite hebben om onze aandacht erbij te houden! Het is niet toevallig dat in de afgelopen jaren onze concentratie is gedaald en de hoeveelheid stress is toegenomen. Het hapsnap werken kan veel energie kosten en in het ergste geval leiden tot een burn-out: 1 op de 7 mensen last heeft van burn-outachtige klachten. Dat is toch niet normaal?!

Van nootjes pellen naar denkwerk

Het is niet zo gek dat we afgeleid raken, schrijft Tigchelaar. Evolutionair gezien zijn onze hersenen helemaal niet gemaakt om geconcentreerd te werken. Wanneer we in de oertijd full focus onze nootjes zaten te pellen hadden we grote kans dat we de tijger niet hoorden aankomen en dan was het gauw einde oefening. Maar nu is de kans bijzonder klein dat we worden aangevallen door tijgers en hebben we het nootjes pellen vervangen door denkwerk. Wel handig als we ons kunnen afsluiten voor prikkels om ons heen. Maar hoe doe je dat? Je hoeft geen einzelgänger te worden of je bureau te verplaatsen naar een hutje op de hei om gefocust te werken. Er is een alternatief: snappen hoe je hoofd werkt.

In zijn boek omschrijft Tigchelaar dat er 4 concentratielekken zijn die ervoor zorgen dat we onze focus verliezen. We gaan je meenemen in welke dat zijn en belangrijker: hoe ze te dichten, waardoor je meer gedaan krijgt en minder stress ervaart. Eerst nog even over focus en wat afleiding doet in ons hoofd.

Zo werkt Focus

Het gebied in onze hersenen dat bepaalt hoe goed we ons kunnen focussen heet central executive. Zie het als je eigen personal assistant. Elke seconde komen er 11 miljoen bits aan informatie ons hoofd binnen. We zijn een grote wandelende antenne, maar gelukkig komen deze prikkels in eerste instantie onbewust binnen. Onze personal assistant is selectief; slechts 0,0003 procent van de prikkels die ons hoofd opvangt stuurt hij of zij door naar ons bewustzijn. Die selectietool is focus. Het maakt continu de afweging of de prikkel die nu je hoofd binnenkomt belangrijker is dan de taak die je aan het doen bent.

Zo werkt afleiding

Stel je bent bezig met een pittige klus, waar je nu eindelijk tijd voor hebt. Na een paar minuten zit je er lekker in en gaat het steeds vlotter. Op dat moment komt er een collega langs: heb je even? Meestal maak je een overweging vanuit een tijdsperspectief: wat kan het kwaad de vraag te beantwoorden, het kost me hooguit vijf seconden om het af te handelen. Het probleem is echter niet het tijdsverlies, maar het verlies van de hersencapaciteit door de wisseling. Elke keer dat we wisselen, blijft een deel van ons brein hangen bij hetgeen waarmee we bezig waren. Hierdoor daalt tijdelijk ons IQ en kost het meer moeite verder te werken. 

Als je wisselt, ben je af

Als je wisselt, ben je af

Als je van de ene taak meteen doorgaat naar de andere taak, blijft een deel van je aandacht bij de vorige taak achter. Met als gevolg dat je minder hersencapaciteit kunt gebruiken voor de nieuwe taak.

Het bizarre is dat dit fenomeen al optreedt bij de kleinste wisseling van aandacht. Zelfs bij een kortere blik op onze mail of telefoon daalt onze intelligentie tijdelijk met tien punten en kost het onze hersenen minimaal een minuut om weer op een normaal intelligentieniveau te komen. Als we met een complexere taak bezig zijn, of als de onderbreking wat meer denkkracht vraagt, kan de hersteltijd flink oplopen. Zo kan het na één kort telefoontje makkelijk een kwartier duren voordat we weer volledig in de flow zitten. Hetzelfde geldt als we van meeting naar meeting gaan. Bij iedere nieuwe meeting blijft een deel van ons brein hangen bij de vorige. Hierdoor wordt ons brein steeds een stukje slomer en zijn we minder scherp.

Praktische tip: plan de meest complexe en belangrijke meeting eerst!

style-element

Het hele spel van focus is het aantal wisselingen van aandacht te minimaliseren. Hoe beter je dit kunt; hoe productiever je bent en hoe minder stress je zult ervaren. Daar zijn wij alvast mee aan de slag gegaan!

Onze tip: introduceer vraag-kwartiertjes
Bij Steamz waren we onbewust schuldig aan dit ‘wissel fenomeen’. Want ook wij konden voor ieder wissewasje aan elkaars bureau staan, om even een korte vraag te stellen. We hadden geen idee wat dit doet met je hoofd. Nu wel! Daarom hebben we het volgende ingevoerd: iedere ochtend en iedere middag een vraag-kwartier. Op deze momenten mag iedereen bij elkaar naar binnenlopen om vragen te stellen of iets te overleggen. De andere tijden niet. Deze nieuwe werkwijze is een maand geleden ingevoerd. We moeten elkaar er nog wel eens aan helpen herinneren, maar het helpt ons zeker met de focus! Het idee alleen al dat je de komende uren ongestoord kunt gaan werken…

 

4 concentratielekken

Tigchelaar omschrijft 4 factoren die ervoor zorgen dat we wisselen met onze aandacht. Deze concentratielekken hebben elk hun eigen manier om onze focus onderuit te halen. In de komende 4 blogs nemen we de concentratielekken met jullie door. Alvast een tip van de sluier, de eerste concentratielek is: te weinig prikkels.

Conclusie

In een wereld vol afleiding is het behouden van focus een uitdaging. Mark Tigchelaar's boek "Focus Aan-Uit" en de praktische tips hebben bij Steamz al voor meer rust, overzicht en controle gezorgd. Door concentratielekken te dichten en het aantal aandachtswisselingen te minimaliseren, kunnen we productiever zijn en stress verminderen. Blijf onze blogs volgen voor meer inzichten en handvatten om het beste uit je (werk)leven te halen!

 

Deel artikel: