10 tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst

  • 4 minuten

Image

Heb je liever keuze uit 2 of 20 sollicitaties op jouw vacature? Bij optie 2 is de kans dat de juiste kandidaat ertussen zit een stuk groter. Als je graag zoveel mogelijk goede sollicitaties wilt hebben, met kandidaten passend bij jouw organisatie, dan speelt een goede vacaturetekst hierin een belangrijke rol. Met een ijzersterke vacaturetekst spreek je namelijk een relevante doelgroep aan. Bovendien word je niet overspoeld door kandidaten die toch niet geschikt blijken te zijn. Dit bespaart je uiteindelijk tijd én geld. Je zoektocht naar de juiste match begint hier!

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Het klinkt cliché, maar het is zeker waar. Je kunt nooit starten aan een goede vacaturetekst als je nog niet helemaal helder hebt wie je zoekt. Daarnaast is het ook belangrijk om duidelijk te hebben wat diegene precies gaat doen en wat de functie nou zo uitdagend, uniek en aantrekkelijk maakt! Dikke tip: ga eens in gesprek met mensen in je organisatie over de vacature. Bijvoorbeeld de directe collega van de toekomstige nieuwe medewerker. Zo zorg je ervoor dat je voor jezelf een glashelder profiel voor ogen hebt als je begint met schrijven. Kortom: door te achterhalen waar het écht om gaat in de functie en wie je doelgroep is, leg je een basis voor een sterke vacaturetekst. Dit maakt het schrijven stukken makkelijker!

2. Spreek de juiste doelgroep aan

Denk er eens over na: schrijf je vanuit de ogen van je organisatie of vanuit je doelgroep? Verplaats je in de doelgroep om te begrijpen wat voor iemand een reden kan zijn om de overstap naar jouw bedrijf te maken. Breng zijn/haar wensen in kaart en pas deze informatie toe in je tekst. Zo creëer je een natuurlijke voorselectie en kom je dichterbij die ene goede match!

3. Kies een relevante functietitel 

De functietitel is het eerste wat kandidaten zien én waar ze op zoeken. Kies daarom een goede titel die de relevante doelgroep aanspreekt. Bovendien erkent Google for Jobs de functietitel als rankingsfactor. Nietszeggende of misleidende vacaturetitels zijn dus niet goed voor je online vindbaarheid en kunnen verwarrend zijn. Als je een accountmanager zoekt, gebruik dan de vacaturetitel accountmanager en geen opgeblazen term als Sr. Business Development Executive. Of een hr manager zoekt gewoon op hr manager en niet HR & Organisatie Indiaan. Het klinkt leuk, maar je trekt de verkeerde mensen aan of je vacature wordt niet gevonden. En dat is zonde, aangezien je zoveel mogelijk sollicitaties wilt ontvangen. Als je twijfelt over de juiste functienaam, gebruik dan de gratis tool Google Trends om de beste keuze te maken!

4. Schrijf een wervende intro

Met een wervende intro trek je de aandacht van de lezer. Zorg dat je deze aandacht vasthoudt door te benoemen wat deze functie uniek maakt voor de kandidaat. Richt je dus niet op de eisen van de functie. Je kunt een wervende intro maken door bijvoorbeeld vragen te stellen die beginnen met: ''Wil jij als [functie]...?'', ''Vind je het leuk om...?'', ''Krijg je energie van..?''. Als de kandidaat zich aangesproken voelt, dan is diegene ook geprikkeld om verder te lezen en is de kans groter dat hij/zij zal solliciteren.

5. Besteed aandacht aan de functieomschrijving

Wist je dat bijna de helft van de Nederlandse beroepsbevolking vindt dat functieomschrijvingen onduidelijk zijn? Vaak zijn ze te algemeen of bevatten ze veel bedrijfsjargon. Zorg dus dat je de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden van de functie helder en concreet maakt. 

6. Gebruik niet te veel bullets

De functieomschrijving opsommen in de vacaturetekst met bullets? Geen probleem, maar gebruik er niet te veel! De aandacht van de lezer verzwakt na 5 bullets en na 7 is de aandacht helemaal weg. Wissel bullets dus af met lopende zinnen. 

7. Benoem altijd de werksfeer

Werksfeer is voor 45% van de Nederlandse beroepsbevolking een pullfactor bij hun zoektocht naar een nieuwe baan. Kandidaten willen graag weten waar ze komen te werken. Schrijf daarom wat jouw organisatie of team zo leuk maakt en gebruik eventueel concrete voorbeelden. Organiseren jullie misschien leuke teamuitjes, gezellige borrels of hebben jullie een collegiaal team?

8. Maak functie-eisen niet te lang

Bij een onrealistische en te lange eisenlijst haakt bijna 50% van de lezers al af! Dat is zonde, dus beperk je tot wat echt nodig is voor de functie. Denk dus ook na of wat je opschrijft wel écht nodig is. Bijvoorbeeld uitstekende beheersing van de Engelse taal. Uitstekend is best hoog gegrepen. Als vakantie-Engels al goed is, laat het hier dan weg.

9. Vergeet het salaris niet

Het is een gemiste kans als je het salaris niet benoemt in de arbeidsvoorwaarden. Het salaris is namelijk nog altijd de belangrijkste reden voor de keuze van een nieuwe baan. 20% van de lezers haakt zelfs af als het salaris ontbreekt in de tekst. Bovendien is het benoemen van het salaris een belangrijke waarde in Google for Jobs. Niet vergeten dus!

10. Zet aan tot actie

Uiteindelijk draait het erom dat de kandidaat gaat solliciteren. Maak dit zo makkelijk mogelijk. Geef duidelijk aan hoe hij/zij kan solliciteren en zorg dat er een contactpersoon bij staat. Dit maak het persoonlijk en zo weet de kandidaat bij wie hij of zij terecht kan voor vragen.  

Deel artikel: