Waarom het salaris benoemen zo belangrijk is!

  • 5 minuten

Image

Volgens onderzoek van Jobdigger benoemt slechts 42% van de werkgevers het salaris in vacatureteksten. Vage woorden zoals ‘marktconform’ of ‘concurrerend’ worden nog altijd veel gebruikt. En dat terwijl het juist in deze krappe arbeidsmarkt van groot belang is om onderscheidend te zijn. Bedenk maar eens dat 78% van de werkzoekenden minder snel solliciteert als het salaris niet wordt vermeld. Wij leggen je uit waarom het zo belangrijk is om het salaris wél te benoemen. 

Salaris is de grootste pullfactor voor werknemers

Goede mensen liggen niet voor het oprapen. Uit onderzoek van Intelligence Group blijkt dat salaris de belangrijkste pullfactor is als het gaat om het aantrekken van werknemers. 1 op de 5 vacatures lezers klikt de vacature zelfs meteen weg op het moment dat salaris niet wordt genoemd! Dat betekent dus dat je 5 van de 25 potentiele sollicitanten kwijt raakt.

Kandidaten zijn dus sneller geneigd om te solliciteren wanneer het salaris vermeld staat in de vacature. Het vermelden van het salaris zorgt zelfs voor 27% meer sollicitaties. Bedenk ook dat de kans hierdoor groter wordt dat latent werkzoekenden overstappen naar een nieuwe werkgever. 

Je vacature onderscheidt zich van andere vacatures

Aangezien de arbeidsmarkt momenteel ontzettend krap is, is het belangrijk om je als bedrijf te onderscheiden. Salaris vormt daarbij een belangrijk onderdeel! In 58% van de vacatureteksten wordt namelijk het salaris níét benoemd. Best gek als je bedenkt hoe belangrijk deze informatie is voor kandidaten. Yes, it’s all about the money, óók in vacatureteksten.   

Kandidaten weten direct waar ze aan toe zijn

Met een ruime keuze aan banen, tientallen berichten op LinkedIn, kies je als kandidaat nou niet direct voor diegene die je ‘marktconform’ betaalt. Door een salaris(range) te benoemen, weten kandidaten beter waar ze aan toe zijn. Zij leiden de senioriteit van de functie namelijk af aan het salaris dat ze in de vacaturetekst zien staan. Zie het als een soort check voor henzelf; pas ik in deze functie met mijn ervaring en met het salaris wat ik nu krijg? 

Daarnaast scheelt het tijd in de selectiefase. Als het salaris er niet in staat maar er wel een maximum/range is, kom je er op een later moment pas achter als de verwachtingen niet op een lijn liggen. Dit scheelt tijd en moeite voor zowel de kandidaat als jou als werkgever. Wanneer het salaris vermeld staat in de vacature weten kandidaten direct waar ze aan toe zijn, en jij ook! 

Het verbetert de vindbaarheid

Een salaris(range) in je vacaturetekst? Dit verbetert de vindbaarheid en zichtbaarheid en zorgt dus voor meer sollicitaties! Google for Jobs zal je vacature namelijk hoger waarderen als je het salaris benoemt. Want hier geldt: hoe meer velden ingevuld zijn, hoe hoger je stijgt in de ranking. Staat er geen salaris in je vacaturetekst? Dan verzint Google dit zelf op basis van vergelijkbare vacatures. Zonde, want misschien betaal je wel net wat meer dan de concurrent. 

Deel artikel: